4 personen | Eiwitrijk | ±45 minuten
De vulling:
250 gr (vegan) gehakt
200 gr winterpeen
200 gr pastinaak
100 gr aubergine
100 gr courgette
70 gr tomatenpuree (1 klein blikje)
250 gr blik tomatenblokjes
25 gr abrikozen
150 gr kikkererwten
1 tl gedroogde tijm
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 tl ras el hanout
150 gram champignons
Peper en zout naar smaak
Bovenste laag:
2 grote zoete aardappels
Halve citroen
1 draadje saffraan
1 teentje knoflook
1 tl ras el hanout
Peper en zout naar smaak
Topping (optioneel)
Amandelsnippers
Gedroogde tijm
Voor de vulling
Snijd alle groenten, ui en knoflook fijn tot hele kleine blokjes. Warm ondertussen de olijfolie op in een grote pan. Bak de ui en knoflook tot deze glazig zijn. Voeg vervolgens het (vegan) gehakt, de gedroogde tijm en de ras el hanout toe. Roer dit 1 minuut door. Voeg de winterpeen, aubergine, courgette, champignon en pastinaak toe met een snufje zout en bak 2 minuten op middelhoog vuur. Blus af met het blikje tomatenblokjes en de tomatenpuree. Bak alles samen voor ongeveer 2 minuten. Snijd ondertussen de abrikoos in vieren. Doe deze samen met de kikkererwten bij de vulling en roer nog even goed door. Doe alles in een grote ovenschaal.
Voor het bovenste laagje
Knijp de halve citroen uit in een schaaltje. Wel de saffraan in de citroensap. Schil de zoete aardappel en kook deze vervolgens gaar. Giet de zoete aardappel af. Doe de zoete aardappel, de knoflook, de ras el hanout en de citroensap met saffraan in een keukenmachine of mix alles samen met de staafmixer tot puree. Smeer de zoete aardappelpuree over de onderste vulling tot een glad geheel.
De finishing touch
Sprenkel als laatste de gesnipperde amandel en gedroogde tijm eroverheen. Doe de schaal voor 15 minuten in de oven op 180 graden.