VOEDSELVERSPILLING

Voedselverspilling, het is iets wat door ons allemaal veel wordt gedaan. Vaak heb je niet eens door dat je zoveel voedsel weggooit. Maar als je alle voedsel wat je weggooit bij elkaar optelt, is het uiteindelijk toch nog een grote hoeveelheid.
De totale hoeveelheid voedselverspilling in Nederland lag in 2012 tussen 1,7 en 2,6 miljard kilo. De consument is met ongeveer 38% de grootste verspiller. Er wordt ongeveer 47 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel weggegooid, in geld is dat ruim €150. Vloeibare zuivelproducten, brood, groente en fruit zijn de groepen waarvan het meest verspild wordt.

Wat is voedselverspilling?

Er wordt van voedselverspilling gesproken, als voedsel wordt weggegooid of niet wordt gebruikt wat eigenlijk wel voor de menselijke consumptie bedoeld was. Je hebt hierbij nog een onderscheid tussen vermijdbare en niet-vermijdbare voedselverliezen. De vermijdbare verliezen noemen we voedselverspilling. Het gaat dan om eetbare delen van het voedsel wat weggegooid wordt. Onvermijdbare voedselverliezen zijn eigenlijk verliezen waar je niks aan kan doen maar altijd weggegooid worden. Zoals schillen, stronken, kaaskorsten, eierschalen, koffiedik, theeresten en vlees- en visresten.
Maar ook van verschillende resten zoals kaaskorsten kan je nog wat heerlijks van maken. Zo kun jij van kaaskorsten een heerlijke bouillon maken. http://ohmyguts.nl/easy-boulloin/

Oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan:

– Op maat koken; de voornaamste reden voor het weggooien van eten is dat mensen te veel koken. Mensen weten niet altijd de juiste hoeveelheid (bijvoorbeeld van rijst), koken op hun gevoel of koken het hele pak. Hierdoor wordt er veel voedsel verspilt. Het afwegen met een maatbeker of een weegschaal zou een goede oplossing zijn om op maat te koken.

– Soepel omgaan met de THT-datum; verwarring en gebrek aan kennis over de THT- en TGT-datum zijn een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. De THT-datum staat voor ten minste houdbaar tot. Deze producten kunnen mensen na de datum vaak nog eten zonder ziek te worden. TGT-datum staat voor te gebruiken tot. Deze producten moeten wel gelijk weggegooid worden na het verlopen van deze datum. 
Door te kijken en te ruiken aan de producten met een THT-datum voordat je beslist iets weg gooit is een oplossing om verspilling tegen te gaan. Veel producten kunnen een aantal dagen na de THT-datum nog geconsumeerd worden. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) geeft voor de productgroepen zoals blikgroenten, koffie, thee, pasta, rijst, snoep en siroop aan dat ze zonder problemen na de THT-datum nog geconsumeerd kunnen worden.

– Creatief koken; de reden voor het weggooien van eten waarvan te veel is gekookt, is dat consumenten denken te weinig over te hebben om te kunnen bewaren of niet weten wat te kunnen doen met hun kliekjes of aangebroken producten. Mogelijke oplossingen hiervoor zijn recepten en apps die laten zien wat je allemaal met kliekjes en aangebroken producten kunt doen. Zo heb je de website; http://myfridgefood.com/ hierop kun je de ingrediënten invullen die jij nog in huis hebt liggen. Hierna worden er recepten getoond wat jij nog kan maken van jouw overige ingrediënten. Daarnaast is het handig om ook een menuplanning over de hele week te hebben.

– Invriezen en koelen op 4 graden; door te vriezen blijft een product heel lang goed. Bijvoorbeeld brood, maaltijdresten en vlees zijn geschikt om in te vriezen. Bakjes, zakjes en stickers zijn handige middelen hiervoor. Gekoeld bewaren is belangrijk bij onder andere zuivel, vlees en groenten. Door producten te bewaren op 4 graden wordt de levensduur verlengd of behouden. Koelkastthermometer kan helpen om de koelkast op de juiste temperatuur te krijgen.

– Op maat kopen en niet te veel op voorraad houden; mensen kopen soms veel voedsel in omdat het product in de aanbieding was, het product niet in kleinere verpakking was, ze de hoeveelheid niet konden inschatten of bang waren om te weinig in huis te hebben. Oplossing hiervoor is om een boodschappenlijstje te gebruiken. En door maaltijden vooruit te plannen en de voorraad te controleren voor het boodschappen doen.

Oh My Guts gaat zelf voedselverspilling tegen en draagt ook haar steentje bij aan een beter milieu. Zo zijn alle verpakkingen van Oh My Guts 100% composteerbaar en ook is het plastic in de verpakkingen gemaakt van gerecycled plastic. Daarom kan jij met een gerust hart maaltijden van Oh My guts bestellen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *