Plastic fantastic

Biobased, biodegradable, compostable... Wat is nou eigenlijk goed? 


Plastic vergaat niet, en dat is nou precies de kern van het plastic-probleem. De plasticproductie neemt sinds 1950 alleen maar toe. Inmiddels is er zo veel plastic dat een overgroot deel niet meer functioneel in gebruik is maar in de natuur terecht komt. De plastic berg blijft maar groeien, waarom wordt er dan nog steeds voor plastic gekozen?


Komkommers, paprika’s, bloemkool, appels - is het nou echt nodig dat daar een plastic folietje omheen gaat? Wij hebben ons hier ook over verbaasd, en zijn er daarom wat dieper ingedoken. Soms lijkt het een gedwongen keuze tussen twee kwaden: voedselverspilling versus plasticproductie. De afweging moet dan worden gemaakt op de mate van milieu impact. Plastic dient namelijk ook een goed doel: het zorgt ervoor dat veel voedingsproducten minder snel bederven en maken ze minder kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Pastic voedselverpakkingen gaan maar liefst 89% van de voedselderving tegen. Wist je dat de milieu-impact van eten weggooien groter is dan die van verpakkingen? Kiezen we dan voor plastic of voor voedselbederf?


De laatste jaren zijn er veel nieuwe initiatieven op het gebied van plastic. Bieden deze initiatieven een betere impact op het milieu? Wij hebben een paar soorten 'bioplastic' voor jullie op een rijtje gezet met de onderstaande afbeelding. 



Welke soorten bioplastic zijn er?


Did you know?

Wist je ook dat er voor de productie van biobased plastic (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen en landbouwgrond nodig zijn? Het maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen kost weer energie en is ook nog eens vervuilend voor de bodem en het water. Not so bio after all?


In praktijk blijkt helaas dat het biodegradeerbare plastic alleen afbreekt onder gecontroleerde omstandigheden van een professionele installatie. Deze omstandigheden zijn thuis op de composthoop of in de natuur niet haalbaar en realistisch. Gooi dus ook je bioplastic niet in de bosjes of in de biobak! Composteerbaar kunststof composteert in een professionele composteerinstallatie maar blijft in de natuur jarenlang in tact. Composteerbaar plastic mag ook niet bij het 'gewone' plastic afval, omdat het een andere samenstelling heeft dan gewoon plastic #verwarrend. Composteerbare plastics moeten daarom bij het restafval en worden uiteindelijk verbrand.


Dan hebben we nog glasverpakking. Vaak wordt gedacht dat dit een beter alternatief is dan bijvoorbeeld de plastic (PET) fles. De ontwikkeling van glas kost enorm veel energie, wat het minder aantrekkelijk maakt. Glas waar statiegeld op zit is wel weer erg gunstig voor het milieu, dit glas kan namelijk hergebruikt worden. Een bierfles met statiegeld is bijvoorbeeld 8 keer minder belastend voor het milieu dan een wegwerp exemplaar. Een (PET) plastic fles lijkt dan weer minder belastend te zijn dan wegwerp-glas.


Wat is nou eigenlijk bioplastic?


 Omdat het ons ook behoorlijk begon te duizelen hebben we geprobeerd de feiten eens onder elkaar te zetten:

• De milieu-impact van eten weggooien is groter dan die van verpakkingen

• Plastic wordt gemaakt van aardolie, biobased plastic wordt gemaakt van oa. planten

• Plastics - of dit nou “gewoon” of biobased plastic is - hebben dezelfde samenstelling en mogen bij het plastic afval (PMD-afval). Als ze biologisch afbreekbaar zijn mogen ze hier niet bij. 

• Biologisch afbreekbaar plastic vergaat niet in de natuur en moet daarom bij het restafval waar het uiteindelijk wordt verbrand. 


Op papier klinkt dit eenvoudiger dan wanneer het in de praktijk moet worden uitgevoerd. In huishoudens wordt biologisch afbreekbaar plastic alsnog in de GFT bak gegooid, of belandt het bij het plastic. Dit veroorzaakt veel problemen bij de afval fabrieken: alles wat wij als consument (met alle goede bedoelingen van dien) onjuist hebben gescheiden, kunnen zij op enorm grote schaal haarfijn opnieuw doen. 



Welke materialen gebruiken wij?


Wij vinden het maken van duurzame keuzes erg belangrijk, maar tegelijkertijd moeten de verpakkingen ook aan bepaalde eisen voldoen om voedsel in te kunnen bewaren. Onze wel bekende 'papieren' bakjes zijn gemaakt van bagasse, het vezelachtige afval wat overblijft nadat het sap uit de stengels van suikerriet is geperst. Aan de binnenkant zit een heel dun laagje PET-plastic verwerkt, zo blijft het eten ook goed. De folie om het bakje mee af te sluiten is ook gemaakt van PET. De folie mag daarom bij het plastic afval zodat het gerecyceld kan worden. De bakjes zelf mag je gewoon bij het restafval gooien, ook al zijn ze dus biologisch afbreekbaar (zoals aan het begin van de blog aangegeven). Je zou ook nog het laagje plastic uit het bakje kunnen lospeuteren, dan mag dit laagje bij het plastic afval. 


Naast onze maaltijdbakjes zijn we onlangs ook overgegaan op andere bakjes gemaakt van PP (het broertje van PET plastic, een steverige variant). Deze variant is ook nog gemaakt van gerecycled plastic. Hier bewaren wij onze snacks in. Op deze manier blijven ze langer lekker (en knapperig). Ook onze ontbijtjes verpakken wij nu hierin. Deze verpakking is laag in gewicht. Het lage gewicht maakt de verpakking duurzamer dan andere alternatieven doordat er minder C02 uitstoot vrijkomt. Zoals je misschien weet wordt het afgeraden om bijvoorbeeld een plastic flesje vaker te gebruiken. PP plastic is een steverige variant, waarbij de kleine plastic vezels niet los laten. Daarom is dit soort plastic dus ook veilig voor herhaaldelijk gebruik. Deze bakjes zijn ook nog 100% recycelbaar, en kunnen omgesmolten worden tot nieuwe producten. Onze kartonnen dozen zijn gemaakt van gerecycled papier en mogen worden weggegooid bij het oud papier.


Wat kan jij doen?


Natuurlijk kun jij ook een handje helpen. Herbruik onze bakjes door er andere producten in te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan noten of zaden wat je in de bakjes kan bewaren. Of gebruik ze als tupperware bakjes. Ook kun je het afval op de juiste wijze scheiden. Don’t forget to recycle! Gooi ons gerecycled plastic weg bij het plastic en het papier weg bij het oud papier. Hierdoor kunnen de grondstoffen weer opnieuw worden gebruikt. Oh, en een kleine tip van ons: let op tijdens het afval scheiden. Wil je bijvoorbeeld je pindakaas pot recyclen? Draai eerst de dop ervanaf, en gooi deze bij het plastic. Gooi vervolgens de glazen pot in de glasbak. Vaak kost het bedrijven meer CO2 uitstoot om ook nog het gerecycled afval te scheiden. 


Bekijk hieronder onze video wat jij met jouw maaltijdbakjes kan doen!