Hoe leer je 

naar je lichaam luisteren?

We horen het vrijwel constant: Listen to your body! Maar wat wordt daarmee bedoelt, eigenlijk? En hoe kan je dit praktisch gezien waarmaken? 



Het gesprek tussen 

voeding en je lichaam


Intense cravings en neiging tot eetbuien? Zorg dat je genoeg eet. Je lichaam reageert op langdurige calorietekorten door te smeken om calorie- en koolhydraat bommen! Did someone say pizza? Cookies? ICE CREAM? 

Futloosheid, concentratieproblemen en een kort lontje? Zorg dat je regelmatige eetmomenten inplant.  Probeer om de 4 uur wat te eten (of vaker, als je merkt dat je trek hebt!) en minimaal 3 keer per dag wat langer de tijd te nemen voor een maaltijd.


Opgeblazen buik, moeite met naar de WC gaan, gevoelige guts? Zoom uit en observeer jouw voedingsgewoonten als geheel. Loop de basics na. Eet je 2+ stuks fruit en minimaal 300 gram groenten per dag? Kies je voornamelijk voor complexe koolhydraatbronnen, zoals volkoren producten, oer granen of peulvruchten? Hoe zit het met je alcoholconsumptie, geraffineerde suikers en zoutinname? Zijn er bepaalde producten waar je lichaam minder goed op reageert die je (stiekem) toch vaak binnenkrijgt? Welke alternatieven kan je daarvoor verzinnen?

Beweging


Constante, matige vermoeidheid? Voel je je over het algemeen gewoon niet zo fit? Focus je op lichte beweging gedurende de dag, zoals een dagelijkse wandeling tijdens je lunchpauze, of fietsen naar je werk in plaats van met de auto gaan. Bonuspunten als je buiten bent zodat je wat zonlicht en frisse lucht kunt krijgen.

Pijn tijdens het sporten? “No pain, no gain” is een leugen. Het is absoluut mogelijk om vooruitgang te boeken met sport en je conditie te onderhouden zonder pijn te hoeven lijden! Het is goed om jezelf uit te dagen, maar het is belangrijker om blessures en burn out te vermijden.

Slaap


Val je moeilijk in slaap? Zoom in op je avondroutine. Sluit je werk op tijd af, vermijd schermen en eten minimaal een uur voordat je in bed gaat liggen, geef meditatie een kans, drink geen koffie in de late middag en avonden en beperk je alcoholconsumptie.

Heb je moeite met opstaan? Probeer dagelijks rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zorg dat je gemiddeld aan je 8+ uurtjes komt, laat bij het opstaan het zonlicht binnen (of gebruik een zonnelamp ‘s winters) en check hoe het zit met de kwaliteit van je slaap.

Mindset

Naar onderbuikgevoel op zondagavonden? Angst of frustratie om een nieuwe week is een teken dat er iets moet veranderen in je dagelijks leven. Je verdiend een leven waar je naar uit kunt kijken! Wees eerlijk met jezelf: wat kan anders? Wat moet anders?

Regelmatige hoofdpijn en lichamelijke spanning? Wanneer we ons langdurig in stressvolle situaties bevinden, gaan de alarmbellen lichamelijk af. Maak van je eigen welzijn prioriteit. Wees eerlijk met jezelf over de gebieden in jouw leven waar er sterker grenzen nodig zijn en neem kleine stappen om deze te stellen.

Het goede nieuws? Hoe vaker jij de tijd neemt om in te tunen bij je lichaam en hier met liefde en aandacht op reageert, hoe duidelijker deze communicatie zal worden! Naar je lichaam luisteren kan je oefenen.