7 redenen waarom peulvruchten 

gezond zijn

En wat zijn peulvruchten nou eigenlijk?

Strikt gezien zijn peulvruchten zaden van planten, met of zonder het omhulsel er nog omheen. Er zijn veel verschillende soorten, maar in het algemeen zijn alle erwten, linzen en bonen onderdeel van de peulvruchten familie. Sommige soorten zijn bekend, andere kom je eigenlijk maar zelden tegen. De peulvruchten die je waarschijnlijk wel kent zijn: 

Erwten: groene erwten, kikkererwten, kapucijners, grauwe erwten

Bonen: witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen, kidneybonen, ogenbonen, limabonen, adukibonen, borlottibonen.

Linzen: rode linzen, groene linzen, zwarte beluga linzen, gele linzen


Lees hieronder waarom wij zo fan zijn van peulvruchten!


1 - I’m so fulllll

Dankzij de combinatie van eiwitten en vezels geven peulvruchten een verzadigd gevoel dat lang aanhoudt. Dit geeft je een langer ‘vol’ gevoel.


2 - Helpt bij het verlagen van cholesterol 

Dit is misschien wel het grootste voordeel. Ze hebben voornamelijk effect op het LDL-cholesterol, de soort die verantwoordelijk is voor dichtslibbende bloedvaten en hartproblemen. Met één portie per week kan de de gezondheid van je bloedvaten er al op vooruit gaan.


3 - Bouwstenen voor ons lichaam 

Peulvruchten bevatten veel proteïne. Proteïnen (of eiwitten) zijn belangrijk voor de cellen in jouw lichaam én ze zijn een belangrijke bron van energie. Eiwitten zijn letterlijk de bouwstenen van ons lichaam.


4 - Vezels, vezels en nog meer vezels

De vezels uit peulvruchten zorgen voor happy guts, dankzij deze vezels neem je alle voedingsstoffen uit het eten goed op in je darmen. Vezels laten de goede bacteriën in je darm beter groeien. Ze zorgen bovendien voor een goede stoelgang. Zorg dat je ongeveer 30 tot 40 gram vezels binnen krijgt.


5 - Bye-bye calories

Peulvruchten bevatten weinig calorieën in vergelijking met de hoeveelheid voedingsstoffen (die zijn zeer hoog). Wij zijn geen fan van calorieën tellen, maar het is wel fijn als een product veel goede voedingsstoffen bevat!


6. Happy earth food 

Naast de vele nuttige voedingsstoffen zijn peulvruchten een stuk duurzamer dan dierlijke producten. Ze zijn minder belastend voor het milieu (er is minder water nodig) en er wordt minder gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En als klap op de vuurpijl zijn peulvruchten ook nog eens langer houdbaar waardoor er weinig verspilling is. 


7. Vol met antioxidanten

Antioxidanten hebben als eigenschap vrije radicalen te neutraliseren. Vrije radicalen zijn stoffen die ontstaan door bijvoorbeeld stress. Deze stofjes kunnen beschadigend zijn voor de cellen in jouw lichaam. Antioxidanten zorgen ervoor dat deze vrije radicalen geen schade aan kunnen richten. Peulvruchten zitten vol met deze stofjes! 

Bestel jouw eigen dosis 

peulvruchten bij ons

Veel van onze gerechten bevatten peulvruchten. Een van de gerechten van deze week is de Golden kikkererwten curry. Subtiel zoet en licht gekruide tajine met gekarameliseerde nootjes, frisse couscous salade en natuurlijk kikkererwten!