Glutenallergie bestaat niet

Don't shoot the messenger ..

Foto: pexels.com


En waarom dit eigenlijk zo is, leggen we hieronder uit. Maar eerst maken we even duidelijk wat nou eigenlijk dat veelgehoorde 21ste eeuw woord is. Gluten is de naam voor een groep van eiwitten die voorkomen in alle granen. Maar niet alle granen bevatten de gliadinefractie, die de oorzaak is van coeliakie en overgevoeligheid. Rijst en maïs zijn namelijk granen die wél gluten, maar geen gliadine bevatten. 



Maar eerst even een geschiedenis lesje gluten


Tijdens de tweede wereldoorlog was er in Nederland een tekort aan tarwe en tarwe producten. Karel Dicke ontdekte dat kinderen met coeliakie door dat voedselgebrek zich beter voelden. Hier heeft hij onderzoek naar gedaan. En na de oorlog bedacht hij het glutenvrije dieet. Oke, genoeg geschiedenis. Er hangen zoveel feiten & fabels om gluten dat wij ze proberen voor jou uit te leggen.



Glutenallergie bestaat niet


FEIT - Bij een allergie is er namelijk sprake van een extreme reactie van je immuunsysteem op een bepaalde stof. Het maakt dan meer antistoffen aan dan nodig. Zo'n reactie kun je niet krijgen van gluten, máár je kunt wel intolerant zijn voor gluten. Glutenintolerantie is een auto-immuunziekte die ook wel coeliakie wordt genoemd. Omdat een glutenintolerantie een auto-immuunziekte is, kan je er niet (zoals bij een allergie) overheen groeien. De term “glutenallergie” klopt dus medisch gezien niet. Dit wil niet zeggen dat sommige mensen overgevoelig kunnen reageren op gluten, ook al hebben ze geen coeliakie.



Glutenvrij is hetzelfde als tarwevrij 


FABEL - Er bestaan verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt en durum-tarwe. Tarwe bevat van nature gluten. Gluten is een groep eiwitten dat voorkomt in sommige granen, namelijk: alle soorten tarwe (emmer, kamut, spelt, durum), rogge en gerst. Met glutenintolerantie ben je niet intolerant voor de hele groep eiwitten, dus gluten, maar voor de gliadine die in gluten zit. Dit is het eiwit bestanddeel in gluten.



Gluten zijn ongezond


FABEL - Glutenvrij eten is niet per definitie gezond. Er zitten veel voordelen in glutenhoudende producten. Volkoren graanproducten passen in een gezond voedingspatroon. Graanproducten leveren energie en andere voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, B-vitamines en ijzer. Als je deze producten vermijdt, loop je het risico dat je niet genoeg belangrijke voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt. Dit zit natuurlijk anders wanneer je coeliakie hebt. Ook zitten er vaak in glutenvrije producten een hoop toegevoegde producten en E-nummers die niet heel gezond zijn. 




Havermout bevat gluten


FABEL - Havermout bevat van zichzelf geen gluten. Maar ondanks het feit dat haver geen gluten bevat, zijn producten op basis van haver vaak niet helemaal glutenvrij. Wait what..? Haver wordt vaak verbouwd naast andere gewassen die gluten kunnen bevatten. Tijdens het oogsten kan dit zorgen voor kruisbestuiving van andere gewassen die wel gluten bevatten. Wanneer je dus niet tegen gluten kan, kan ook haver problemen veroorzaken. 



Je kan speltbrood eten als je glutenvrij eet


FABEL - Oke, dit is een veelbesproken topic. En het antwoord hierop is simpel: nee. Spelt bevat gewoon gluten. Sommige mensen hebben wel de indruk dat ze speltbrood beter verdragen dan tarwebrood, maar de oorzaak ligt dan niet per se in de gluten. 




Je moet bij elk product opletten of er gluten in zitten


FEIT - De logische producten zijn natuurlijk graanproducten, denk bijvoorbeeld aan pasta, brood, crackers, couscous, enzovoort. Maar soms kan er in de meest (voor ons) onlogische producten gluten zitten. Er kunnen bijvoorbeeld gluten zitten in sommige vitamine of medicijnen, of bijvoorbeeld in producten zoals sojasaus. Zelfs jouw favoriete lippenstift kan gluten bevatten. Let dus altijd goed op wat er op de verpakking staat.




Raadpleeg altijd je arts wanneer er twijfel ontstaat over de aandoening. 

Ben jij gevoelig voor gluten? Diëtiste Simone Braams zou jou hiermee misschien heel goed kunnen helpen! Bekijk haar website hier.




Op zoek naar een glutenvrije maaltijd? 

Let op: in onze keuken wordt wel gewerkt met gluten! Bekijk hier onze glutenarme maaltijdbox.


Instant noedels, wie kent ze niet?! Bente heeft een heerlijke eigen paste gemaakt die dit gerecht naar een heel ander level tilt. Aangevuld met lekkere groente en sojaboontjes, kip of tofu. Alleen nog even zelf kokend water toevoegen!