ZO CREEËR JE HEALTHY HABITS

en geen vervelende restricties 

We zijn allemaal gewoontedieren. We hebben de neiging om elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden, onze tanden te poetsen, onze wake-up koffie te drinken en naar werk te gaan, waarbij we elke dag hetzelfde patroon volgen.


Maar waarom is het zo moeilijk om nieuwe gezonde gewoonten aan te leren?

Gedragswetenschappers die gewoontevorming bestuderen, zeggen dat velen van ons op de verkeerde manier gezonde gewoonten proberen te creëren. Onze voornemens zijn vaak behoorlijk veeleisend zoals bijvoorbeeld 'veel sporten' of 'kilo's afvallen'. Vaak worden de stappen die nodig zijn om ons klaar te stomen voor deze voornemens vergeten.


Hier zijn enkele tips voor het vormen van nieuwe gezonde gewoonten.1. Stap voor stap 

Wil je die gewoontes blijvend maken? Probeer niet alles tegelijk te veranderen! Richt je in plaats daarvan op één ding dat je elke dag kunt doen om je levensstijl ten goede te veranderen. Als je je concentreert op het veranderen van een enkel deel van je dag, dan is de kans groter dat je je thuis op de taak concentreert. Omgekeerd kan het veranderen van te veel dingen ervoor zorgen dat je je overweldigd of gestrest voelt, waardoor je terugvalt in de veiligheid van je oude manieren.2. Stop met diëten

Reden 1: In meeste gevallen werkt diëten niet. Tijdens een dieet moet je veel dingen mijden. Dit is (vanuit onderzoek) maximaal 2 maanden vol te houden. Na de 2 maanden (of korter) val je weer terug in je oude patroon. Hierdoor blijf je in de ‘faal cirkel’ hangen, wat negatief werkt op je mentale gesteldheid.

Reden 2: Veel diëten zijn gefocust op eten. Maar als jij gewicht wil verliezen is eten daar slechts een deel van. Er zijn een heleboel andere invloeden die invloed kunnen hebben op een minder goed eetpatroon of de extra kilootjes. Stress kan bijvoorbeeld een groot gevolg hebben op een verslechterd eetpatroon en het aanmaken van te veel cortisol. Bij extra aanmaak van cortisol verhoogd de eetlust. Het stresshormoon heeft ook effect op onze vetverbranding.


In plaats van een dieet volgen, kun je beter van gezond eten een levensstijl maken. Bouw dit rustig op. Begin met de ‘makkelijkste’ dingetjes. Ruil frisdrank in voor water met bijvoorbeeld citroen en laat de snoep, koek en chips wat vaker liggen. Dingen volledig verwijderen hoeft natuurlijk ook niet. Alles draait om balans. Consumeer de ‘slechtere’ voeding met mate. Hierdoor zal het makkelijker zijn om van gezond eten een gewoonte te maken (en zo blijven de kilootjes die je kwijt wil ook standaard weg;)).3. Het 3 F’en patroon

Het 3 F’en patroon is een soort oefening. Voorbeeld: heb jij ‘s avonds om 9 uur zin in iets zoetigs tijdens het tv kijken? Gebruik dan de 3 F’en oefening: Feel, feed and find.

Feel

Wanneer je ‘cravings’ hebt, denk goed na wat er nou echt is. Heb je daadwerkelijk honger of heb je gewoon zin om ergens op te kauwen. Denk ook goed na of je misschien een vervelende dag hebt gehad. Is het emotioneel eten of werkt het echt om wat stress/hongergevoel te verminderen? Is het het laatste? Gun jezelf dan de (gezonde) snack waar je naar verlangd. 


Feed

Wanneer je de snack op hebt, bedenk dan wat het doet met je gevoel. Voel je je er beter door of juist slechter? Word bewust van hoe het eetmoment jou liet voelen en houd dit gevoel vast voor de volgende keer.


Find

Je weet nu hoe je je voelt wanneer je toegeeft aan het eetmoment. De 3 F’en oefening gaat voornamelijk over bewust worden. Hou je gedachten erbij en reflecteer op jouw eetgewoontes. Deze oefening werkt niet alleen voor eten maar bijvoorbeeld ook voor social media. 


Scrol een stukje verder om te leren wat je nog meer kan doen

HEALTHY HABITS FOR THE WIN


4. Boost je zelfvertrouwen

Lief zijn voor jezelf is een belangrijke healthy habit. Luister eens goed naar hoe jij tegen jezelf praat en denk hier bewust over na. Probeer elke ochtend of avond jezelf een compliment te geven. Bedenk wat je mooi vindt aan jezelf, kijk in de spiegel en zeg het hardop (of zachtjes in jezelf;)).


Een leuk weetje: Uit een onderzoek naar water kwam er bijzonder resultaat. Wanneer er lieve woorden zoals ‘ik hou van jou’ en ‘je bent prachtig naar het water werden gebruikt vormde de watermoleculen naar een mooie kristalvorm. Wanneer er lelijke dingen werden gezegd zoals ‘ik haat je’ en ‘je bent lelijk’ vervormde de kristal in een vreemde lelijke vorm. En laten wij nou net voor 60% uit water bestaan. Nog een extra reden om lief te zijn tegen jezelf!5. Slaap slaap slaap

We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk slaap is. Maar liefst 60(!) procent van de mensen in Nederland geeft aan te weinig te slapen. Wat veel mensen niet weten is dat te weinig slaapt veel invloed kan hebben op jouw dag. Maak slaap een prioriteit. Vaak hebben wij het gevoel dat we geen tijd hebben voor 7 a 8 uur slaap. Maar er zijn meestal een heleboel dingen die wij doen in plaats van slapen: netflixen, podcasten, scrollen door social media... Er is nog nooit zoveel verleiding geweest. Wist je dat er op veel smartphones een app staat waarbij je kan instellen wanneer jij elke dag het liefst naar bed wil? Je krijgt een melding wanneer het tijd is. 


Probeer ook iets relaxend te vinden een uurtje voordat je wil gaan slapen. Lees een boek of tijdschrift of ga lekker in bad. Hierdoor gaan jouw hersenen al in standje rust waardoor het makkelijker is om in slaap te vallen.
6. Zet doelen & beloon jezelf

Hoe ‘cliché’ het ook klinkt. Jezelf belonen voor het volhouden van een nieuwe routine is super belangrijk. Op deze manier hou je het ook goed vol. Wil je bijvoorbeeld elke avond 8 uur ipv 5 uur slapen en lukt dit jou al één maand? Beloon jezelf! Ga een dagje naar de spa, neem een avondje voor jezelf en kijk je favoriete Netflix film of ga lekker een avondje uiteten met vrienden/vriendinnen. Door doelen te stellen en jezelf aan het eind van dat doel te belonen maakt het makkelijker om vol te houden omdat je iets hebt om naar uit te kijken. 


Hulp nodig bij een gezonde routine?

We gut you!


Met het voedingsaanbod van tegenwoordig kunnen wij ons goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer te ziet. Laat ons je inspireren en motiveren. Wij versturen dagelijks een box vol gezonde voeding op zodat jij jouw healthy habit kan doorzetten!