Good food,

good mood

Heeft voeding effect op mijn humeur?

Dat voeding effect heeft op je humeur, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Natuurlijk hebben onze hersenen voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Máár met voeding beïnvloed je ook de darmbacteriën en de aanmaak van hormonen en neurotransmitters. En al deze stofjes kunnen invloed hebben op je humeur.


Het verband tussen voeding en emoties komt voort uit de nauwe relatie tussen je hersenen en je maag-darmkanaal, ook wel het 'tweede brein' genoemd. Bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen helpen je hersenen om chemicaliën aan te maken die je humeur, aandacht en focus kunnen beïnvloeden, terwijl andere voedingsmiddelen je energie juist kunnen wegnemen. 


Veel ongezond eten zal je humeur negatief beïnvloeden. Je krijgt dan namelijk niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnen waardoor er zelfs een tekort aan bepaalde stoffen kan ontstaan. Een tekort aan bijvoorbeeld magnesium, vitamine D, vitamine B12, zink of omega-3 kan tot stemmingswisselingen leiden.


Maar wat kan je dan het beste eten (of niet) voor een goed humeur?

Houd je bloedsuikerspiegel op peil en honger jezelf niet uit. Een 

honger gevoel geeft een negatief effect op je mood. Eet daarentegen genoeg eiwitten, vezels en complexe koolhydraten. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je je goed verzadigd voelt en dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Ook beweging kan hierbij goed helpen.

Gezonde voeding heeft ook veel voordelen voor je humeur. Zorg ervoor dat je genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt. Stemmings-verhogende voedingsmiddelen zijn: fruit, groenten, peulvruchten, pure chocola, volkoren granen, noten en zaden en voedingsmiddelen met omega-3, zoals vis, meervoudig onverzadigde vetzuren.

Probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten te eten. Bewerkte voeding is moeilijk voor je darmen om te verteren en het bevat vaak weinig goede voedingsstoffen. In onze kant en klaar maaltijden proberen wij ook zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke en seizoensgebonden producten. Voordeel: je darmen reageren vrij snel op een dieet. Dus wanneer jij jouw voedingspatroon aanpast zal je al snel verandering merken. Je darmen kunnen zelfs na 2 weken al flink reageren op een nieuw ‘dieet’. 


Niet te vergeten: vitamines


Van sommige voedingsstoffen weten we dat het een invloed heeft op ons brein. Zo heeft onderzoek aangetoond dat mensen met vitamine B12 tekort last kunnen hebben van vermoeidheid en problemen met het geheugen. 


Van vitamine D weten we dat het enorm belangrijk is voor onder andere onze geestelijke gezondheid. Een tekort aan dit vitamine kan depressieve gevoelens geven (denk aan de winterdip). 


Ook magnesium staat hoog op de lijst. Wetenschappelijke studies tonen aan dat een verhoogde magnesiuminname angsten en stress kan verminderen. Magnesium is belangrijk voor verschillende enzymen, hormonen en neurotransmitters die instaan voor het reguleren van je humeur. Daarnaast wordt het mineraal ook gelinkt aan ontstekingen die depressieve gevoelens in de hand werken.

Make your own mood booster 

Voor de brownie
 • 200 gr gekookte zoete aardappel 
 • 100 gr rozijnen
 • 50 gr maple siroop 
 • 2 gr zout 
 • 150 gr amandelmeel
 • 50 gr cacao 
 • 1 x Chia ei (20 gr chia gemengd met 150 ml water) 
 • 1 tl bakpoeder

Tahini topping 
 • 100 ml tahini 
 • 1 tl maple
 • Snufje zout 
 • Sesamzaadjes

  Voor de brownie
  Kook de zoete aardappel en laat deze afkoelen. Meng voor het 'chia ei' het water met de chiazaadjes en laat het 10 min intrekken. Doe vervolgens alle ingrediënten in de blender en mix tot een smeuïge massa.

Topping
Mix al de bovenstaande ingrediënten bij elkaar in een kom. Giet deze over de brownie en maak een mooie swirl. Strooi de sesamzaadjes over de taart. Bak de brownie in de oven op 180 graden 25 min. 

Klik op de onderstaande video voor meer uitleg van de voedingsdeskundige Simone over wat voeding doet voor je humeur.

Op zoek naar een echte good mood maaltijd die je niet zelf hoeft te maken?

Dankzij o.a. de peulvruchten, groenten en volkoren granen is dit gerecht een echte mood booster! De Indian kofte curry is een Indiaas gerecht met gehaktballetjes van lamsvlees (of falafel) in een romige (tomaten)saus.