DETOX MYTHES

4 mythes waar wij het niet helemaal mee eens zijn

 Mythe #1

Detox betekent een dieet dat alleen uit vloeistof bestaat (sapkuur)


De sapkuur was razend populair in de jaren 2000, maar laten we die daar alsjeblieft achterlaten. Als je je systeem weer in balans wil brengen (wat je met een detox doet), is het cruciaal dat je je lichaam voorziet van de juiste voedingsstoffen. Een sapkuur kan je lichaam een soort ‘pauze’ geven van het verteren van ongezonde voeding. Maar dat is dan ook eigenlijk het enige wat een sapkuur doet. Deze pauze is eigenlijk het halve werk. Je moet ongezonde voeding vervangen door de juiste voeding die je lichaam nodig heeft. Hiermee breng je je metabolisme op de juiste manier op gang, zorg je voor je hormoonhuishouding en kan je je darmmicroben in evenwicht houden. Detoxen is zeker een goede start van een nieuwe levensstijl. Maar probeer dit ook daarna vast te houden. Het beste is door dit door middel van de juiste vetten, koolhydraten en eiwitten te eten met genoeg voedingsstoffen voor de dag.






Mythe #2

Elimineer vet en koolhydraten tijdens een detox



Eigenlijk is dit niet alleen een detox mythe, maar ook gewoon een algemene voedings mythe. Vetten en koolhydraten staan niet gelijk aan ‘dik worden’. Het zijn brandstoffen voor je lichaam, houden je verzadigd en verbeteren je concentratie. Zonder deze twee brandstoffen zouden we niet juist kunnen functioneren. 


Daarom bevat onze detox ook de juiste vetten en koolhydraten. Zodat je tijdens de dagen dat je de detox volgt je je energie op peil houdt. 



Mythe #3 

Tijdens een detox voel je je altijd vreselijk


Als een detoxprogramma goed in elkaar zit - een goede verhouding van voeding, hydratatie suppletie en rust - is er geen reden waarom je het gevoel zou moeten hebben alsof je griep hebt. Het zou zelfs kunnen dat je meer energie krijgt omdat je lichaam vet aan het verbranden is in plaats van glucose, en je bloedsuikerspiegel en hormoonspiegels beginnen te stabiliseren. Daarbij kan het wel zijn dat je je in het begin o.a. minder energiek voelt en hoofdpijn kan krijgen. Dit komt doordat je lichaam eigenlijk aan het afkicken is van suiker, caffeine en (te veel) koolhydraten. Maar wanneer je een detox op de juiste manier uitvoert bouw je dit allemaal al langszaam af voordat je begint met de daadwerkelijk detox, zodat je niet ‘cold turkey’ hoeft te beginnen. “Zie voeding voor je lichaam als een team sport. Vervang voedingsmiddelen die met je lichaam werken in plaats van tegen je lichaam.”




Mythe #4 
Een detox is een ‘quick-fix’


Een detox is een vorm van lichaamsonderhoud. Je kan het bijvoorbeeld zo zien: je poetst elke dag je tanden, maar gaat twee keer per jaar naar de tandarts voor een grondige reiniging. Een detox werkt eigenlijk het zelfde. Zie de detox als een controle waarbij je je lichaam een extra boost geeft. Daarbij werkt dit het beste als je ernaast ook een gezonde leefstijl behoudt. 


Hoewel een detox je zeker kan helpen om er slanker uit te zien, zijn de resultaten het topje van de ijsberg. Een detox gaat niet alleen over dingen wegnemen, het gaat erom dat je je lichaam geeft wat het nodig om te kunnen reinigen en ook helen. Je kan een detox zien als een ‘go-to’ techniek in een langetermijn strategie voor een gezonde levensstijl. Het kan een begin zijn van een nieuwe levensstlijl of een boost wanneer je dit al beoefend. 



Wil jij ook een detox uitproberen?

Met het ontwikkelen van de detoxbox hebben wij ervoor gezorgd dat er voldoende vezelrijke en gefermenteerde/probiotische ingrediënten in de maaltijden zitten. Daarnaast bevat deze plantaardige box een regenboog aan groenten.