Intermittent fasting

Hoe doe je dit eigenlijk op de juiste manier?

Dit was het topic van 2021 als je het ons vraagt. Maar wat is het nou eigenlijk? Waarom werkt intermittent fasting zo goed, of helemaal niet? En hoe doe je dit eigenlijk op de juiste manier?

Wat is intermittent fasting?


Intermittent fasting betekent eigenlijk ‘periodiek vasten’. Het houdt in dat je eet binnen bepaalde periodes. Je eet eigenlijk binnen een periode van 8 tot 12 uur. De andere uren van dag eet je niet. Binnen de periode dat je vast is het de bedoeling dat je geen calorieën binnen krijgt. Het is dus uiteraard toegestaan om bijvoorbeeld water, thee of zwarte koffie te drinken. Ben je op zoek naar gezonde maaltijden voor tussen het vasten door? 


Soorten intermittent fasting

Er zijn meerdere varianten van intermittent fasting. Dit zijn de 3 populairste: 

- 16/8 schema: je eet dus binnen een periode van 8 uur. Hierbij eet je dus bijvoorbeeld om 8 uur ‘s avonds voor het laatst, en neem je je eerste maaltijd om 12 uur ‘s middags. 

- 5:2 schema: Met dit schema vast je 5 dagen niet. Je eet gewoon hoe je normaal eet. De andere 2 dagen in de week eet je rond als vrouw 500 en als man 600 calorieën. 

- 24 uurs schema: Met dit schema vast je 1 of 2 dagen per week een volledige dag. Op de andere dagen mag je gewoon eten wat je normaal eet of soms meer. 

Waarom intermittent fasting?

Laten we voorop stellen dat intermittent fasting eigenlijk niet bedoeld is als afvalprogramma. Tuurlijk krijg je waarschijnlijk minder calorieën per dag binnen, dus kan het gebeuren dat je wat gewicht verliest. 


Er zijn meerdere redenen waarom intermittent fasting goed voor je is. Een hiervan is voor ons celherstel. Wanneer je vaak eet heeft je lichaam telkens energie nodig om je eten te verteren. Door te vasten kan je lichaam zijn energie gebruiken voor andere dingen. Zoals dus bijvoorbeeld het herstellen van cellen. Dit begint al vanaf 12 uur vasten! 

Wat vinden wij eigenlijk? 

Wij zien intermittent fasting zeker als iets goeds. Wel vinden we het belangrijk dat je luistert naar je lichaam. Voor sommige mensen is het namelijk niet haalbaar. Probeer dan ook niet je lichaam te forceren om het wel te doen. Wij zijn meer fan van intutief eten: eten wanneer je voelt dat je het nodig hebt. Voel je je niet goed bij 16 uur vasten? Probeer dan 13 of 12 uur! Als vrouw is het bijvoorbeeld ook niet goed om te vasten tijdens je mensturatie. Je lichaam heeft de energie namelijk hard nodig. 


Ook zien wij vaak dat wanneer mensen intermittent fasting doen dat zij te weinig eten, en hierdoor te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Zorg ervoor dat je altijd genoeg vetten, groente, fruit, vezels, eiwitten en koohlydraten binnen krijgt. Wil je dus beginnen met intermittent fasting? Lees je goed in. Weet wat je nodig hebt qua voedingstoffen per dag en kies de juiste gezonde maaltijden en sncaks. Het gaat tenslotte om bijvoorbeeld het celherstel van je lichaam en niet om zo weinig mogelijk te eten.

Tip:

Gebruik een app als myfitnesspal om je eten te tracken. Op deze manier weet je dat je genoeg voedingsstoffen per dag binnen krijgt. Je kan deze app namelijk helemaal instellen naar jou doelen.