Waarom is probiotica zo goed voor je?

En wat is het nou eigenlijk?

Een goede manier om onze gut gezondheid te ondersteunen is door middel van probiotica. Probiotica zijn levende microben (zoals bacteriën of gist) die een gunstige bijdrage kunnen hebben aan onze “gut health”. 


Wat ze vroeger nog niet wisten...

Vroeger werd er veel eten gefermenteerd om het langer houdbaar te maken. Wat ze toen nog niet wisten is dat het fermentatieproces bacteriën met zich mee bracht die ook nog eens gezond waren! In onze darmen leven namelijk ontelbaar veel bacteriën, zowel ‘goede’ als ‘schadelijke’ bacteriën. In een gezonde darmflora zijn deze bacteriën met elkaar in balans. Het eten van gefermenteerde voedsel kan hier aan bijdragen. De levende 'goede' bacteriën uit gefermenteerd voedsel veroveren als het ware een plekje in onze darm, waardoor er minder ruimte is voor ‘schadelijke bacteriën’. Zo blijven de darmen gezond in balans!


Photo: unsplash.com


Wat doen al deze bacteriën dan allemaal in onze darmen?

De darmbacteriën spelen een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Ze breken “slechte” stoffen, bijvoorbeeld suikers, af en verbeteren je weerstand. Darmbacteriën leren ons afweersysteem om goede bacteriën met rust te laten en slechte bacteriën aan te vallen. Ook houden ze de darmwand gezond door daar een barrière te vormen zodat er geen schadelijke indringers naar binnen kunnen. 


Door jouw voedingskeuzes steun je ofwel de slechte bacteriën of juist de goede bacteriën van je darmflora. Gefermenteerde producten spelen hierbij een positieve rol!


Er zijn voedingsmiddelen waaraan probiotica (dus de goede bacteriën) wordt toegevoegd. Maar sommige producten bevatten van nature probiotica, hieronder een paar voorbeelden:Yoghurt

Yoghurt is één van de beste bronnen van probiotica. Het is eigenlijk normale melk die gefermenteerd is door goede bacteriën, zoals melkzuurbacteriën en Bifidobacteriën.

Miso

Miso is een echte Japanse smaakmaker! Het wordt traditioneel gemaakt door sojabonen te vergisten met zout en een soort schimmel.

Miso wordt soms dagen tot jaren gefermenteerd. Wist je dat wij veel gebruik maken van miso in onze gerechten? Say hello to a healthy gut!

Rauwe kazen

Veel Nederlandse boerenkazen zijn van rauwe melk gemaakt en deze bevatten van nature probiotica. Fabriekskazen zijn doorgaans van gepasteuriseerde melk gemaakt waarbij alle probiotica door verhitting verdwenen zijn.

Tempeh

Tempeh is een probiotisch voedingsmiddel dat gemaakt is van gefermenteerde sojabonen. Tempeh wordt vaak gebruikt als eiwitrijke vleesvervanger. Ook wij zijn dol op deze vleesvervanger. Je vind hem in verschillende gerechten op ons menu!

Appel azijn

Zoek een rauwe ongepasteuriseerde azijn die meestal wat troebel is. De gewone azijn is meestal gepasteuriseerd om het lang houdbaar te houden en daarbij zijn alle goede bacteriën, enzymen en vitaminen verloren gegaan.


Kefir

Kefir is een product dat gemaakt is van gefermenteerde geitenmelk, verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Een goede kwaliteit kefir kan wel tot 50 verschillende bacteriestammen bevatten. Kombucha

Kombucha is een gefermenteerd drankje op basis van zwarte of groene thee, suiker, een stukje van de Kombucha-zwam en water. Door het fermentatieproces onstaat er probiotica in het drankje. Bestel hier onze kombucha! 

Kimchi

Dit is een traditioneel Koreaans product dat gemaakt is van gefermenteerde groenten zoals kool en radijs. Ook deze is rijk aan probiotica. We LOVE kimchi. Bestel onze favoriete kimchi salade hier.

Bestel jouw eigen dosis 

probiotica nu bij ons

Good gut feeling! Kombucha is een heerlijke en verfrissende, van nature sprankelende probiotische ijsthee. Gefermenteerd en vol met antioxidanten, B-vitamines, enzymen en aminozuren, is het even perfect al goede dorstlesser.