Bestaat er een verband tussen je darmen en je weerstand?
Het afweersysteem bestaat uit miljarden immuuncellen die het lichaam beschermen tegen virussen, schimmels en pathogenen (ziekteverwekkers). Zodra er een onbekend stofje jouw lichaam binnendringt, krijgen immuuncellen de verantwoordelijkheid om dit stofje te identificeren en te neutraliseren. Wanneer deze immuuncellen minder scherp zijn kan de indringer zich verspreiden door het lichaam waardoor je uiteindelijk ziek wordt. Via het verteringsstelsel komen er natuurlijk onwijs veel onbekende stofjes binnen door alles wat we eten en drinken. Het is dus ook logisch dat zo’n 70% van de immuuncellen zich in de guts bevinden!
Het afweersysteem kan worden opgesplitst in twee onderdelen: aangeboren immuniteit en adaptieve immuniteit. Aangeboren immuniteit werkt als eerste lijn van verdediging tegen indringers die min of meer op dezelfde manier kunnen worden bestreden. Zie dit als onze eigen interne frontlinie tegen vijanden. Met aangeboren immuniteit wordt je, zoals het woord al zegt, geboren.
Adaptieve immuniteit wordt ook wel het specifiek afweersysteem genoemd en zit net wat anders in elkaar. Zoals het woord ook al aangeeft, vormt deze immuniteit zich door de jaren heen op basis van het aanpassende vermogen. Wanneer je lichaam een bepaalde ziekte succesvol heeft kunnen bestrijden, wordt dit ook onthouden. De volgende keer dat een vergelijkbare ziekte het lichaam binnendringt, weet het lichaam hoe het op deze vijand moet reageren om je optimaal te kunnen beschermen.
Train je immuunsysteem
Niet alleen ziektes spelen een rol bij het ontwikkelen van deze adaptieve immuniteit. De omgeving waarin je bent opgevoed en je lifestyle (en dus wat je eet, of course!) zijn hier ook bij betrokken. Wanneer je als kind bijvoorbeeld nooit in de modder speelt (en er af en toe ook een beetje van eet), maakt het kinderlichaam nooit kennis met mogelijke ziekteverwekkers. Hierdoor blijft de adaptieve immuniteit dus ook minder ontwikkeld. Hetzelfde geldt voor de keizer-kindjes: door de klinische keizersnede wordt je niet blootgesteld aan de bacteriën die zich in het geboortekanaal bevinden en de adaptieve immuniteit van pasgeboren baby’s beginnen te vormen.
Give us some proof
Het specifiek afweersysteem werkt hand in hand met het microbioom (de verzameling van alle bacteriën die in de gut leven). Hoe deze samenwerking precies in elkaar zit moet nog concreet worden onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek, maar wat we tot dusver weten is dat een gezond en gevarieerd microbioom het lichaam helpt om ziekteverwekkers te herkennen. Hierdoor kunnen witte bloedcellen in actie komen om indringers te kunnen vernietigen. Door je microbioom, en dus je gut, gezond te houden creëer je extra munitie tegen ziekteverwekkers!
Healthy gut, healthy body
Op haar beurt biedt ons lichaam deze miljarden bacteriën een omgeving om in te leven en te verminigvuldigen. Zo kan een divers microbioom in samenwerking met een gezonde gut het lichaam optimaal beschermen tegen ziektes, infecties en inflammatie. Factoren zoals chronische stress, onvoldoende slaap, antibioticagebruik en, zoals je al kan verwachten, een slecht eetpatroon, kunnen deze samenwerking verstoren, wat de weerstand verlaagd.