Hoe kom je van je verslaving af?

Hoe kom je van je verslaving af?

Waarom is suiker ongezond en hoe kom je van je verslaving af?

Waar denk je aan bij het woord suiker? De kleine witte korreltjes die je soms door de thee of koffie doet. Misschien wel: koekjes, chocolade en gebak. Vaak ongezonde producten waar inderdaad suiker in zit. Maar ook in fruit en groente zitten suikers. Terwijl we deze toch juist eten om gezond te zijn? 

 

Wat zijn suikers eigenlijk

 

Suikers zijn koolhydraten en zit eigenlijk overal wel in. Vaak in de vorm van bijvoorbeeld glucose of fructose. In je lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose. 

 

Glucose

Glucose is erg belangrijk in je lichaam, het is immers de brandstof voor lichamelijke functies en de hersenen. Het is belangrijk dat de glucosespiegel in balans blijft. Om dit in balans te houden werken een aantal mechanismen samen. Is de glucosespiegel laag dan krijg je honger. Dit komt door het stofje glucagon, aangemaakt door de alvleesklier. Heb je juist net gegeten: Dan maakt de alvleesklier insuline aan wat ervoor zorgt dat je de glucose kan opnemen. Maar wat ook de afgifte van het stofje glucagon remt, waardoor je dus niet meer gaat eten. 

Fructose

Fructose ook wel vruchtensuiker genoemd is de stof die de zoete smaak geeft aan voedsel. Het is namelijk 2 keer zo zoet als glucose. Zo staat het bekend dat het in fruit zit, maar ook in onze bekende tafelsuiker (sucrose). Deze fructose wordt in je lichaam deels omgezet tot glucose en gebruikt als brandstof. 

Het nadeel van fructose is dat het lastiger is voor je lichaam dit te verwerken. Zo moet het door de lever eerst om worden gezet. Bij een groot gebruik van fructose kan je lever overbelast raken en het deels op gaan slaan als vet. 

Daarnaast stijgt je insuline niveau minder snel, met als gevolg dat je langer een hongerig gevoel blijft houden. 

Ook is het vaak lekker en geeft het je een soort geluksgevoel. Je gaat het zien als een soort beloning. Hierbij wordt dopamine aangemaakt. Het nadeel is dat door een grote hoeveelheid suiker dit uit balans kan raken. Je hebt dus telkens meer nodig om dat geluksgevoel opnieuw te beleven, daarnaast werkt het ook verslavend. 

 

Fruitsuiker wel of niet gezond?

Kortom: deze lekkere zoete fructose is niet heel gezond voor ons lichaam. Het is dan ook verstandig om het wat minder vaak te gebruiken of een suiker detox te doen. 

 

Nu denk je misschien: Oke fructose is dus niet zo gezond, maar hoe zit dat dan met fruit. Is dat dan ook ongezond? En wat kan ik wel en niet eten als ik een suikerdetox doe?

 

Don’t worry fruit zou ik zeker blijven eten! Het bevat naast de fructose namelijk heel veel goede stoffen zoals vitaminen en vezels. Welke we nodig hebben voor ons lichaam. Wel is het een goed idee om bij een suikerdetox op de inname van toegevoegde suikers te letten. Bijvoorbeeld: kristalsuiker, rietsuiker, agave siroop, ahorn siroop, maisstroop en honing.

Waarom een sugar detox

Verder is er nog een voordeel van de suikerdetox: het is namelijk goed voor je gut. 

De producten die je normaal eet waar toegevoegde suikers inzitten ga je vervangen. Hierdoor ga je dus meer van de andere voedingsstoffen eten. Bijvoorbeeld meer groenten of granen. Uit deze groenten haal je onder ander vezels. Vezels zijn erg goed voor je guthealth. Ze voeden de goede bacteriën in je gut, met een beter huid, gebalanceerde hormonen en een goede stoelgang als gevolg :)

Om je een handje te helpen bij een suikerdetox, hebben wij de detox box. Eén box waar je voor 3 dagen eten hebt, van ochtend tot avond. De producten/maaltijden in de box zijn glutenvrij, cafeïnevrij, lactosevrij en natuurlijk geraffineerde suikervrij. 

 

Terug naar blog