ZO BEREKEN JE HOEVEEL SLAAP JE NODIG HEBT

Niet iedereen heeft 8 uur slaap nodig, maar hoe weet je nou wat werkt voor jou?

Photo by S L on Unsplash

Het nodig hebben van 8 uur slaap is over de jaren heen een 'standaard' geworden van wat een mens nodig heeft. Echter blijkt dit niet voor iedereen het geval te zijn. Volgens onderzoek zou het kunnen dat jij je pas wakker voelt na 9 uur slaap, terwijl iemand anders na 6 uur al helemaal fris en fruitig is. De kwaliteit van slaap staat in dit geval boven kwantiteit. Er zijn bepaalde factoren die bepalen hoeveel slaap jij nodig hebt. 


Bijvoorbeeld je menstruatiecylcus, gezondheidsproblemen of de seizoenen. 


Als je bijvoorbeeld een infectie hebt, heb je meer slaap nodig. Ook merken we dat wanneer de winterdagen er aan komen we vaak wat meer slaap nodig kunnen hebben.


ZIEK

Je meer slaap nodig hebt wanneer je ziek bent. Dit is omdat tijdens je slaap je lichaam zichzelf aan het herstellen is. 


MENSTRUATIE

Sommige mensen hebben meer slaap nodig voordat ze menstrueren en minder slaap nodig nadat ze ongesteld zijn geweest. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de veranderingen in hormonen tijdens de cyclus.  

GENETISCH

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt is hoogstwaarschijnlijk genetisch bepaald. Ook bijvoorbeeld slaapstoornissen zouden erfelijk kunnen zijn. 

FEIT OF FABEL?

Volgens slaapspecialist Michael J Breus is het nodig hebben van 8 uur slaap één van de grootste misvattingen. Wat denk jij?

Scrol nog een stukje verder naar beneden om te ontdekken hoeveel slaap jij nodig hebt

Photo by Icons8 Team on Unsplash

LET'S S(L)EE(P) HOW MUCH YOU NEED


Maar hoeveel slaap heb je nou echt nodig? Om dat te onderzoeken kun je het beste een paar nachten verschillende wekkers zetten. Bijvoorbeeld één na 7.5 uur en één na 9 uur. Houd hiernaast ook een slaapdagboek bij en schrijf precies op hoe je je voelt wanneer je wakker wordt, hoe laat je ging slapen, wat je deed in de uren voordat je ging slapen en ook wat je hebt gegeten die avond ervoor. Op deze manier kun je goed bijhouden wat er misschien schadelijk kan zijn voor je slaap. 


Als je uitgeslapen en energiek wakker wordt, is dat een goede indicatie om te zien hoeveel uur slaap je nodig hebt. 


Zodra je erachter bent hoeveel uur slaap voor jou ideaal is, doe je er goed aan om je nachtelijke routine hier op aan te passen. Onderzoekers zeggen: consistency is key_!  Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en hetzelfde tijdstip ook weer wakker te worden. En ja, eigelijk ook in het weekend.Heb je extra slaap nodig en daardoor minder tijd om een ontbijtje maken? 

Bestel dan nu onze Pink Protein Bowl


Dit heerlijke gerechtje proeft gewoon naar warme zomerdag. De verschillende citrus smaken maken het een heerlijk fris geheel. Hij wordt geserveerd met een power mix van superfood zaadjes als: goji berries, moerbeien, cranberries, kokos en pompoen pitjes. Ook is er een schepje vegan eiwitpoeder toegevoegd waardoor het 18 gram eiwitten bevat. Kortom een echt power ontbijtje.