JUST BREATHE

Hoe - toch niet zo - vanzelfsprekend onze ademhaling is

In de chinese, boeddhistische en hindoeïstische cultuur is ademhaling een eeuwenoud medicijn. We nemen ongeveer 25.000(!) ademhalingen per dag. Dit gaat via onze luchtpijp de longen in en vervolgens gaat het naar ons bloed. De bloedcirculatie in ons lichaam zorgt ervoor dat het onze spieren en organen bereikt. Een belangrijk proces, want zonder zuurstof zouden onze cellen geen eiwitten, koolhydraten en vetten kunnen verbranden. Bij het uitademen verlaat koolzuur (CO₂) ons lichaam.









“Er zijn net zoveel manieren in ademhaling als verschillende soorten voedsel om te eten.”


- James Nestor




foto: pexels.com


James Nestor heeft het boek ‘breath’ geschreven. In zijn boek vertelt hij waarom ademhalen zo onwijs belangrijk is. En dan vooral ademhalen door de neus


Alleen ademhalen door je neus, say what?!


De neus filtert (dankzij de fijne haartjes), verwarmt en behandelt vuile lucht, daarnaast dood de neus binnengedrongen bacteriën. In tegenstelling tot je mond, die is niet hiertoe in staat. Neusademhaling stimuleert onze buikademhaling. Een lage buikademhaling heeft veel voordelen, in tegenstelling tot de borstademhaling. Als we de adem vastzetten in de borst, dus via de mond ademen, wordt ons stresssysteem geactiveerd. Buikademhaling verlaagt de ademhalingsfrequentie, hartslag, bloeddruk en spanning op de spieren en zorgt dus voor minder stress in je lichaam. Ademhalen door de neus kan zelfs helpen om herinneringen beter op te slaan. Het is dus een ongelofelijk orgaan dat ontelbare functies in ons lichaam helpt om ons in balans te houden. Probeer dus zoveel mogelijk in en uit te ademen door je neus. 

Maar waarom hebben we dan een mond? Onze mond is er eigenlijk als reddingsmiddel. Wanneer jouw neus om een of andere reden niet werkt, is ademhalen door de mond een noodoplossing. De mond is er natuurlijk ook om onze heerlijke kant en klaar maaltijden te eten;).






Wist je dat...


Wanneer jij achter je computer werkt je soms tot wel 30 seconde je adem in houdt? Dit komt vaak door verhoogde (werk) stress. Dat is dan ook de reden waarom we vaak gapen wanneer wij op kantoor (of thuis) achter een computer werken. Ademen gaat dus niet zo vanzelf als we altijd denken! 




Slow and low


Adem langzaam en gecontroleerd. Door langzaam door je neus te ademen voelt het soms alsof je minder adem krijgt, maar eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde. Je krijgt namelijk meer zuurstof binnen. Als je tijdens het langzaam ademen je hartslag kan meten zal je merken dat hij daadwerkelijk omlaag gaat als je deze techniek toepast. Wil je weten hoe precies het ‘slow and low’ ademhalen werkt? Zorg dat het uitademen altijd langer is dan inademen. Adem ongeveer 4 seconde in, hou het even een seconde vast en adem vervolgens 6 seconde weer uit (ook door je neus). Geen zorgen als dit niet gelijk lukt. James Nestor geeft aan dat het soms wel 2 maanden kan duren voordat je het onder controle krijgt omdat je je hele leven gewend bent om hier weinig over na te denken. So be patient;).





Wist je dat...

Je koude handen en voeten en/of duizeligheid vaak komt van ongecontroleerde en te snelle ademhaling?





Wat kan ik doen? 

Oefen regelmatig en heb geduld. Een gewoonte bouw je niet makkelijk in een keer op. Er zijn verschillende activiteiten waarbij je je ademhaling kan oefenen. Denk bijvoorbeeld aan yoga nidra of yin yoga. Ook zweren veel mensen bij mediteren. Vijf minuten per dag even voor het slapen gaan of in de ochtend kan al een verschil maken. Heb je moeite met mediteren? Gebruik een app als Headspace of Calm. 


Meer leren van James Nestor over ademhaling? Luister hier naar de podcast van Deliciously Ella met James Nestor.



Heb jij onze nieuwe desserts al gezien? 

Voor de lekkere trek hebben we nu een strawberry cheesecake, tiramisu of een lemon pie op het menu staan. Oh, en ze zijn geheel vegan!