Wat zijn 

e-nummers eigenlijk?

en waarom liggen ze de laatste tijd 

onder een vergrootglas

E-nummers, ze vliegen ons om de oren. Maar wat zijn het eigenlijk precies en waarom liggen ze de laatste tijd zo onder het vergrootglas? E-nummers zijn stoffen die aan onze voeding worden toegevoegd met het doel het product te verbeteren. Je kunt hierbij denken aan smaakversterkers, kleurstoffen of conserveermiddelen. Een stof krijgt niet zomaar een E-nummer, de Europese Unie onderzoekt de stof eerst uitbundig en keurt deze wel of niet goed. Als het wordt goedgekeurd dan krijgt de hulpstof het bijbehorende E-nummer. Met andere woorden: De Europese Unie heeft de stof als veilig bestempeld. Waarom horen we dan de laatste tijd toch zoveel bezwaren tegen producten die E-nummers bevatten?


E-nummers zijn 

onder te 

verdelen in de 

volgende groepen:

  • E100-199 > Kleurstoffen

  • E200-299 > Conserveermiddelen / Voedingszuren

  • E300-399 > Antioxidanten / Voedingszuren

  • E400-499 > Emulgatoren

  • E500-599 > Diverse additieven

  • E600-699 > Smaakversterkers

  • E700-799 > Conserveermiddelen

  • E900-999 > Anti-schuimmiddelen, glansmiddel, deegverbeteraars, zoetstoffen

  • E1400-E1500 > Gemodificeerde zetmelen

Wel of niet natuurlijke 

e-nummers


Daarnaast zijn E-nummers onder te verdelen in “natuurlijke E-nummers”, “synthetische E-nummers” en “natuurlijke E-nummers die synthetisch zijn gefabriceerd”. Dit houdt het volgende in: 


Natuurlijke E-nummers zijn niets anders dan stoffen die uit natuurlijke producten zijn gehaald, zoals bijvoorbeeld de gele kleur van kurkuma die afkomstig is van curcumine uit de geelwortel. Ook deze producten hebben een E-nummer gekregen omdat de Europese Unie de stoffen heeft getest en hebben goedgekeurd voor gebruik. 


Natuurlijke E-nummers die synthetisch zijn gefabriceerd zijn (zoals de naam al aangeeft) wel in een fabriek gemaakt, maar oorspronkelijk afkomstig uit de natuur. Beter goed gejat dan slecht bedacht ;) 


Synthetische E-nummers zijn stoffen die gemaakt zijn door de mens, deze komen dus niet in de natuur voor en zijn geheel door de mens samengesteld. 


Waarom zijn ze schadelijk?


Zoals al eerder genoemd krijgt een stof pas een E-nummer als het is goedgekeurd door de EU. Zonder goedkeuring komt het niet op de markt terecht. Toch kunnen voor sommige stoffen (net als zoveel voedingsproducten) overgevoeligheden optreden. Deze overgevoeligheidsreacties komen zelden voor, maar ze kunnen zeker erg vervelend zijn. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor zwaveldioxide (E220) of sulfieten (E221 - E228). Beide stoffen worden gebruikt als conserveermiddelen om het product, zoals bijvoorbeeld wijn, langer goed te houden en bederf tegen te gaan. Aspartaam (E-951, E-962) is een ander bevreesde zoetstof. Aspartaam (200 keer(!) zoeter dan suiker) wordt door ons lichaam omgezet in fenylalanine. Mensen met de erfelijke aandoening fenylketonurie (PKU) moeten producten met aspartaam mijden. Daarnaast kan er een overgevoeligheid optreden voor glutamaat. Het gaat hierbij om lichte klachten als hoofdpijn, een tijdelijke stijging van de bloeddruk en insuline. Glutamaat is beter bekend onder de noemer E-621. Glutamaat komt van nature voor in planten maar wordt ook in fabrieken gemaakt, vaak omdat dit veel goedkoper is. In de fabriek wordt glutamaat gemaakt met een natuurlijk proces, namelijk fermentatie. Er worden dan bacteriën toegevoegd aan suikers, waarna glutamaat (E-620) ontstaat. Van nature is glutamaat terug te vinden in gistextract. Is het dan nodig om alle E-nummers te skippen uit je dieet? Dat kunnen wij natuurlijk niet voor je bepalen. Wel komen veel e-nummers gewoon in de natuur voor en is alles júist gecheckt door de Europese Unie. Wij hebben in ieder geval besloten om zoveel mogelijk te werken met natuurlijke E-nummers, en de synthetische uit onze producten te laten. Dit lijkt gemakkelijker dan dat het is, but we try our best ;)

TIP!


Wij raden je aan altijd goed de etiketten te lezen en ook op de hoogte te zijn van sommige pseudo-namen. Op veel producten wordt het E-nummer volledig uitgeschreven waardoor het kan lijken dat er geen E-nummers in het product zitten. 


WIST JE DAT


wij onze producten zoveel mogelijk puur natuur zijn, zo hebben wij een lijst hangen waarop staat welke e-nummers wel (natuurlijk) of welke niet (synthetisch) gebruikt mogen worden bij het creëren van onze kant en klaar maaltijden. Zo zorgen wij we voor dat we ons label clean houden. 


Probeer de 

Beauty Detoxbox 


Cleanse your body 

with our detox!