MEER
PLANTAARDIG ETEN
YES OR NO?
Waarom je zo nu en dan plantaardig wil eten
Wist je dat alle maaltijden bij Oh My Guts een vegan basis hebben? Wij geloven in alle health benefits die komen kijken bij plantaardige gerechten. Hier op het Oh My Guts hoofdkantoor zijn wij dagelijks bezig met het creëren van gezondere recepten waarbij we altijd verder kijken naar de welbekende waarom. Daarom staat ons kantoor vol met interessante boeken over gezonde voeding, leefstijl en recepten. Ook zijn we te enthousiasmeren voor elke food-gerelateerde documentaire en luisteren we diverse podcasts. Zo kwamen we de podcast tegen met Dr. Alan Desmond. Hij is een gut health specialist, schrijver, consultant gastro-enteroloog en huisarts. Een gastro-enteroloog is een dokter die zich bezighoudt met ziekten van de maag- en darmstelsel. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring over de wetenschap achter een plantaardig dieet en is op de hoogte van de nieuwste onderzoeken. Hij adviseert een plantaardige dieet aan veel van zijn patiënten en heeft van dichtbij gezien wat de buitengewone gevolgen ervan zijn.
Dr. Alan Desmond houdt zichzelf ook aan een plantaardig dieet omdat hij als gastro-enteroloog de gezondheidsvoordelen ervan heeft ervaren. Tijdens zijn eerste jaren in opleiding kreeg hij regelmatig schokkende beweringen over voeding te horen. Zo vertelde een patiënt met de ziekte van Crohn dat hem ooit was verteld dat het niet uitmaakt of hij nou een vette burger zou eten of een bord vol groente, want: calorieën zijn calorieën. Dit was zijn motivatie om dit tot de bodem uit te zoeken, op onderzoek naar een gezonder en voedzamer eetpatroon. Hij onderzocht de voordelen van een plantaardig dieet, YES or NO?
THE ASNWER IS.. YES!
Maar daarbij is het wel belangrijk om gelijk even te horen dat je niet aan een streng vegan dieet hoeft te houden. Kleine stapjes werken ook! Een paar keer per week een vegan maaltijd eten kan al helpen bij jouw gezondheid. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het medische tijdschrift `The Lancet` kwam naar voren dat de helft van onze dagelijkse voeding moet bestaan uit groente en fruit, we meer gezonde volkoren producten moeten eten, meer planteneiwitten moeten consumeren en op moeten passen met verzadigde vetten. Vlees, vis, zuivel en eieren zijn optioneel binnen het dieet, maar niet essentieel! Een klein beetje is dus niet erg, maar elke dag een stuk vlees (ja, de kipfilet op je broodje valt hier ook onder) is dus zeker niet per se noodzakelijk voor een goede gezondheid. Ook vertelde Dr. Alan dat je door veel plantaardig te eten vaak ook een andere belangrijke factor van ongezond eten wegneemt: bewerkte voeding. Producten die dicht bij de natuur liggen - zoals groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden - zijn vaak een stuk minder bewerkt. Daarmee willen wij niet zeggen dat plantaardig eten altijd onbewerkt is. Helaas zijn veel vleesvervangers heel erg bewerkt en bevatten veel synthetische e-nummers.
Junkfood is still junkfood even if it’s vegan.
Plantaardige eiwit
Ook maken mensen zich vaak zorgen of ze wel genoeg eiwitten binnen krijgen als je vegan bent. Gek… of terecht? Wanneer je namelijk een “normaal” dieet volgt, twijfelt vrijwel niemand hieraan. Om dit beter te begrijpen is wat achtergrondinformatie essentieel. Er bestaan namelijk zowel dierlijke (afkomstig uit vlees, vis, zuivel, ei) als plantaardige (brood, graan, peulvruchten en noten) eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en deze hebben wij nodig voor verschillende processen in ons lichaam. Er is een onderscheid tussen essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. De niet-essentiële aminozuren kunnen wij zelf aanmaken en hoeven we dus niet uit onze voeding te verkrijgen. De essentiële aminozuren moeten wij wel met onze voeding binnenkrijgen. Dierlijke eiwitten bevat alle essentiële aminozuren, in tegenstelling tot plantaardige eiwitten. Hier komt dan ook vaak de paniek vandaan: met een plantaardig dieet zou je niet voldoende aminozuren binnenkrijgen omdat een plantaardig eiwit niet volledig genoeg is. Gelukkig kan je door middel van een gevarieerd voedingspatroon alsnog het volledige aminozuur-pakket binnenkrijgen! En wist je dat er ook plantaardige producten bestaan die alle essentiële aminozuren bevatten? Voorbeelden zijn quinoa, boekweit, spirulina, chiazaden en edelgist. Verder zijn er makkelijke combinaties mogelijk om met 2 verschillende plantaardige producten toch het hele pakket binnen te krijgen, neem bijvoorbeeld de combinatie rijst + bonen of een lekker broodje pindakaas. De opties blijken oneindig!
HEALTHY AND DELICIOUS!
Live a little blue
Een plantaardig dieet is echt healthy for all ages and all stages. En dat wil zeggen kinderen, zwangere vrouwen, 25-jarige rugbyspelers, mensen met pensioen en CEO’s van bedrijven. Wel eens gehoord van de blue zones? Dit zijn gebieden in de wereld waar mensen veel langer leven dan gemiddeld, bijvoorbeeld in Sardinië in Italië waarbij de gemiddelde leeftijd rond de 95 jaar is. Dit komt omdat ze vooral veel groenten, fruit en onbewerkte producten eten. Ook zijn ze daar tot late leeftijd nog erg actief en is een goede wandeling eerder regelmaat dan uitzondering. In Loma Linda, Californië, bevindt zich ook een blue zone. In Loma Linda eet 1 op de 12 plantaardig en de helft eet vegetarisch. Gemiddeld eten ze daar ±50 gram vlees/kip per dag of 18/20 Kg per jaar in vergelijking tot 82 Kg per jaar in Engeland en meer dan 100 Kg per jaar in Amerika. Deze mensen in de blue zones leven gemiddeld 10/11 jaar langer dan in gemiddeld in Amerika. In vergelijking met de overige staten in Amerika komt in Lima Linda 65% minder diabetes type 2 voor, komen hartziektes voor 50% minder voor komt darmkanker voor 30% minder voor.
Na het lezen van dit artikel is het natuurlijk helemaal geen slecht idee om je iets meer te verdiepen in wat een plantaardig dieet voor jou kan doen. Het boek ’28 days to a happier gut and a healthier you’ van Dr. Alan Desmond, zou je daarbij kunnen helpen. Wil je 100% vegan gaan eten, lees je dan altijd goed in. Het is belangrijk om wanneer je vegan bent meer aandacht te besteden aan je samentelling van maaltijden. Bij twijfel vraag advies aan een deskundige. Wij werken veel samen met diëtiste Simone Braams.
Hoe ga je van start?
Ons advies is dan ook om klein te beginnen. Je hoeft echt niet van de ene op andere dag een stempel te plakken op jezelf: ik ben vegan. Gun je lichaam en jezelf de tijd om te wennen aan een nieuwe leefstijl. Begin klein en begin bijvoorbeeld met 3 dagen in de week.
Ga eropuit, ontdek wat jij lekker vindt, ontdek verschillende recepten, lees veel boeken en artikelen, en maak van jouw lievelingseten een vegan variant! En last but not least, zoek steun bij anderen. Leg uit aan familie en vrienden waarom je deze keuze gemaakt hebt en wie weet doen ze met je mee!
De basis van al onze maaltijden zijn plantaardig!
Zin om jezelf uit te dagen?
Dat kan met onze Vegan Challenge! Raak
geïnspireerd door de gevarieerde plantaardige
kant-en-klare maaltijden en de handige
tips en recepten uit het magazine.
3 Dagen per week even niet creatief hoeven nadenken wat er op je bord komt!