Tips tegen een opgeblazen buik

Tips tegen een opgeblazen buik

Wanneer jij wel eens last hebt van een opgeblazen gevoel weet je hoe oncomfortabel dit kan zijn. Je voelt je niet fijn in je kleding en de pijn die erbij komt kijken is ook geen pretje. Hoe komt dit nou eigenlijk, en beter nog: hoe kom je er vanaf?

 

De oorzaak van een opgeblazen gevoel

Helaas is de oorzaak voor iedereen anders. Daarom is het ook belangrijk dat je voor jezelf uitvindt wat de oorzaak kan zijn. Vaak is het lucht wat zich vormt in je maag/darmen. Dit kan zelfs al komen door te snel eten, drinken of praten. Ook kan het komen door bijvoorbeeld voedsel intolerantie. Dit kan ook een simpel alledaags ingrediënt zijn waarvan je geen idee hebt dat jouw darmen hier sterker op reageren. Denk bijvoorbeeld aan knoflook of ui. Ook stress kan de boosdoener zijn van jouw opgeblazen gevoel.

Maar hoe vind ik mijn oorzaak?

Als je denkt dat het aan voedsel kan liggen, schrap dan bepaalde voedingsmiddelen een tijdje uit je voedingspatroon. Eet bijvoorbeeld een paar weken geen gluten. Nog steeds last? Schrap dan soja of bijvoorbeeld alles met tomaat uit je dieet. Maak ook een lijstje van alles wat je eet (met ingrediënten). Krijg je last na een bepaalde maaltijd? Kijk dan wat erin zit en test deze ingrediënten stuk voor stuk. Probeer ook minder snel te eten, dit kan namelijk ook meespelen. Wees daarnaast bewust van wat je eet, zodat je goed kan uitzoeken waar de mogelijke oorzaak zit.

Zit je veel op kantoor? Je opgeblazen buik kan ook komen door te weinig darmbeweging (ja echt!). Probeer wanneer het kan eens staand te werken, loop altijd even zelf naar het koffiezet apparaat en neem in de pauze een wandeling.

Tips tegen een opgeblazen buik

Helaas is een opgeblazen buik bij de meeste mensen persoonlijk. Dus wij kunnen niet voor jou uitvinden waar jouw problemen vandaan komen. Wel kunnen wij een paar tips geven waardoor het opgeblazen gevoel verminderd kan worden.

1. Appelazijn

Appelazijn stimuleert de enzymen in je maag. Hierdoor krijgt je spijsvertering een zetje in de juiste richting. Dit heeft tot gevolg dat voedsel wat minder lang in je maag en darmen blijft, en je buik dus minder opzwelt. Neem elke ochtend een lauw glas water met 2 eetlepels ongepasteuriseerde appelazijn.

2. Eet niet te snel, kauw goed en vermijd kauwgom

Neem ook voldoende tijd om te eten en goed te kauwen. Dit neemt al veel werk van je spijsverteringskanaal over. Als je je bord snel leeg schrokt, slik je daarbij ook extra lucht in, wat een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Hetzelfde effect treedt op als je kauwgom kauwt. De ingeslikte lucht komt in je maag terecht en veroorzaakt een beklemmend gevoel.

3. Beweeg!

Zoals al eerder aangegeven is bewegen heel belangrijk. Het pakt je darmen namelijk op 2 manieren aan: bewegen vermindert stress en bewegen stimuleert je spijsvertering.

4. Munt/gember thee

Gember is een anti-inflammatoire product wat helpt de spieren in je spijsverteringskanaal te ontspannen. Een kopje verse muntthee zorgt ervoor dat je maag en darmen weer tot rust komen en gaat op die manier een opgeblazen buik tegen.

5. Vermijd voedsel waar je niet tegen kan

Dit spreekt voor zich. Ondervind van welke producten jij last krijgt van een opgeblazen buik en probeer deze producten wanneer het kan te vermijden.

6. Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel

Bewerkt voedsel zit vol chemische stoffen. Deze stoffen richten eigenlijk een ravage aan in je spijsverteringsstelsel. Opgeblazenheid is het signaal dat je darmen daar schoon genoeg van hebben. Probeer dus zoveel mogelijk puur en gezond te eten.

7. Minder zout

Wanneer je je lichaam met zout overbelast, kunnen je nieren het niet bijbenen. Zout dat normaal zou worden weggespoeld, blijft hierdoor in de bloedbanen waardoor het water aantrekt. Dit veroorzaakt een opgeblazen gevoel.

8. Eet vezelrijk

Vezels zorgen ervoor dat jouw spijsvertering en stoelgang goed in werking blijven. Bouw een vezelrijk dieet wel langzaam op, anders kan je juist een opgeblazen buik krijgen wanneer je ineens veel vezels consumeert. 

9. Bleekselderij

Bleekselderij is bijzonder goed voor je spijsvertering. De groente bevat namelijk een stofje dat een positieve invloed heeft op je maag. Het zou de maagwand gezond houden en er eveneens voor zorgen dat je maag precies de goede hoeveelheid maagzuur afscheidt.

10. Probiotica

Probiotica voegt goede bacteriën toe aan onze darmen en zorgen ervoor dat de darmen optimaal werken. Wil je weten hoe dit werkt? 

Sommige producten geven extra gasvorming en kunnen bijdragen aan een opgeblazen gevoel. Je kunt overwegen inname van deze producten te matigen als je denkt dat deze het opgezette gevoel veroorzaken. Voorbeelden zijn: nieuwe aardappelen (jong geoogst), paprika, spruitjes, knoflook, uien, prei, bonenOok koolzuurhoudende dranken en scherpe kruiden kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bij diëtiste Simone Braams kan je een bloedtest laten doen. Aan de hand van de bloedtest kunnen jouw bloedwaardes bestudeerd worden. Er zijn veel klachten te herleiden naar bijvoorbeeld een vitaminetekort of voedselintolerantie. Door middel van de bloedtest kan je exact achterhalen wat er in je lichaam gebeurt, hiermee kom je er sneller achter waar je last van kan hebben. Dit is echt een uitkomst! Klik hier om haar site te bezoeken.

Terug naar blog